„Vypáčit jde všechno, ale něco podstatně hůř.“ Vybíráme kvalitní bezpečnostní mříže

Čím menší oka, tím kvalitnější mříž. Čím lepší uchycení, tím vyšší bezpečí. „Mříže, ty běžné, jsou tenčí a z méně kvalitního materiálu. Taky nebývají dobře uchycené,“ popisuje úplný základ mezi kvalitní a nekvalitní mříží Milan Kavan, majitel firmy, která se už přes dvacet let jejich montáží zabývá.

Že je kvalita pro většinu lidí základem? V tomto případě to tak úplně neplatí. Aspoň podle dlouholetých zkušeností těch, kteří mříže lidem prodávají. Zákazníci se totiž ptají především na cenu. Čistě orientačně – když vám někdo nabídne mříž včetně montáže za 7 000 Kč, tak nedostanete to nejlepší.

„Nekvalitní mříž je ta, která je prostě velmi levná. Jde nejen o použitý materiál, ale také uchycení, rozteč. Víte, vypáčit lze všechny, ale některé hůř,“ říká Kavan a jako příklad uvádí situaci, kdy někdo použil například trubku od lešení a jednoduchým pohybem zabezpečení překonal. „To se u kvalitní mříže nepovede.“

Kvalitní bezpečnostní mříž

Pokud chcete mít jistotu, že například mříže na balkón nemají jen tzv. psychologický efekt, vyberte ty, které nabízejí tříbodové zamykání. Mříže, které jsou dělané na visací zámek, jsou méně odolné.

Co dále znamená vybrat kvalitní bezpečnostní mříže?

Certifikace – Pokud chcete, aby mříže splnily požadavky pojišťoven, vybírejte ty certifikované s druhou a třetí bezpečnostní třídou.

Kotvení – to by měla provést specializovaná firma, aby byly splněny všechny potřebné podmínky (podrobněji rozebíráme dále).

Typ mříže– mříže mohou být svařované, kované, nůžkové ale také tzv. s aktivní s elektronikou. Podívejte se na přehled. Například hliníkové mříže Tetra jsou vyrobeny z extrudovaného duralu s vynikající pevnostní charakteristikou, ani před hliníkem tedy není třeba hned  zavírat oči.

Montáž mříží: nebojte se vzhledu

Vybírat můžete mezi:

  • pevné a otevírací mříže,
  • rolovací (nebo také nůžkové) mříže – ty se shrnou na stranu.

Instalace bezpečnostních mříží zevnitř je asi nejlepší ochranou, pachatel totiž musí nejdřív rozbít sklo, a pak překonat mříže, což je pro většinu z nich příliš zdlouhavé a riskantní. Většina lidí si nechává ale instalovat mříže zvenku, zejména u obytných objektů, protože zevnitř se jim nelíbí a překážejí jim.

Pokud se bojíte, že mříže zhyzdí váš dům, jsou vaše obavy pravděpodobně liché, záleží na tom, jaký typ vyberete, vyrábějí se ozdobné mříže s různými kovanými prvky, které sice dům zvenčí pozmění, ale nemusí to být vůbec k horšímu, můžete si je nechat vytvořit na míru podle vašich představ.

Jaké stavební úpravy budou potřeba?

Instalace bezpečnostních mříží většinou nevyžaduje žádné velké stavební zásahy, bourání nebo sekání. Využívá se vrtání, instalace vodivých lišt nebo rámů. Základem je kvalitní ukotvení, jinak mříž nemůže plnit dobře svou hlavní funkci. Vhodné jsou šrouby s bezpečnostní hlavou, ocelové kotvy nebo kotvy chemické. Konkrétně Kavan důvěřuje dvousložkové pryskyřici. Do vyvrtané díry se přidá vratový šroub a za 20 minut už „s tím nikdo nehne“. Dnes se tak kotví například ocelové haly. Je to kvalitní chemie. Kotvení skrz je samozřejmě také možné, ale provádí se například v bankách a dalších objektech s mimořádnými nároky na bezpečnost.

 

Napsat komentář